Der er intet bedre end et glas friskpresset frugtjuice efter en lang nats søvn, det friske skud af frugtsukker og C-vitaminer giver den bedst mulige start på en god dag. Vi kender det fra hotelopholdene eller konferencehallerne, at der som standard inventar ved morgenbuffeten er installeret en frugtpresser, som friskt presser den lækre og syrlige frugtjuice. Men hvorfor ikke integrere denne luksuriøse delikatesse i dit hjem, så det friske morgensus ikke længere er hotellets enekompetence, men kan blive en del af din dagligdag?
Skift e-numrene ud med kvalitet
Det er intet nyt fænomen, at frugtjuicen har sin faste plads på morgenbordet. I nyere tid synes den syrlige morgendrik at være så populær, at den i flere tilfælde har erstattet den sunde komælk. Men hvad er det egentligt, at vi køber i det lokale supermarkedet for at skylle morgenbrødet ned med? I de forgangne år har der været megen snak om hvorledes begrebet ”juice” kan have fået en helt anden definition, end den havde for blot ti år siden. Mange forbrugere har endda fået det indtryk, at juicen ikke længere består af den traditionelle frugtsaft, men i stedet den fortyndede, konserverede læskedrik, som populært langes over disken i diverse supermarkeder og lokale brugsforeninger. Selv kvalitetsorienterede købmandsforeninger synes at have accepteret de dårlige efterligningers tilstedeværelse på deres hylder.
Den globale masseproduktion har løbende erstattet de ellers bemærkelsesværdige kvalitetsprodukter, som vi alle kender og elsker. Fra tid til anden forsøger specialproducenter og økologer dog at inkorporere de naturlige juice-produkter i de danske supermarkeder, men lige så hurtigt som de stilles på hylderne må de se sig slået af det billigere alternativ. Fra en kvalitetsorienteret konkurrence har markedet vist sig at være mere opmærksom på produkternes prismærker, og dermed må de nytænkende og kvalitetsorienterede frugtjuiceproducenter melde sig ud af konkurrencen.
Lav din egen kvalitetsjuice
Hvor det færdige produkt måtte melde sig ud af konkurrencen, har udviklingen i de seneste år peget på en mere ”back-to-basic” metode, som sigter på at få forbrugerne til at erstatte e-numrene med et friskere og sundere alternativ. I ældre tid var frugtpresseren standardudstyr for alle familier, hvis ejendom lå længere end fem kilometer fra storbyernes centrum. De friske frugter blev presset, hvorefter den friskpressede saft blev henstillet til produktion af cider, eller konsumeret som et frisk, syrligt og sundt næringsprodukt. Siden da har den forældede, manuelle frugtpresser efterhånden mistet sin opbakning og kan måske kun findes hos DR1’s bonderøv – Frank, som med stor begejstring og respekt illustrerer hvorledes fortidens forbrugere nød kvalitet frem for masseproduktion og tilsætningsstoffer. I nutidens højteknologiske verden synes den gammeldags drejepresser dog alligevel at være relativ ineffektiv, samt uoverskuelig og tidskrævende. I takt med at flere hverdagsprodukter er blevet elektriske henover årene synes denne anvendelse også at have fundet vej til frugt presnings branchen. Lige fra fast inventar til ekstramateriale har elektroniske frugtpressere nu fundet vej ind i det danske hjem og køkkenener igen. Mange har bl.a. valg at købe en slowjuicer.
Den moderne frugtpresser synes hverken besværlig at rengøre, eller kompliceret at anvende. Skærpede sikkerhedsforhold gør det endda muligt, at frugtpresseren i dag kan anvendes af børn uden videre opsyn. Effektiviseringen lader også til, i forbindelse med den konstante udvikling inden for branchen, at have maksimeret udbyttet af frugtjuice både fra appelsiner og æbler. Ved hjælp af skæreblade formindskes frugtkødets i mindre stykker, hvorfra det er nemmere at udlede den syrlige frugtsaft når frugten presses. Prisen for det moderne apparat er, i forbindelse med en stigende konkurrence på området, løbende faldet til et niveau hvor enhver familie kan være med. Det kan anbefales at læse en saftpresser test for at blive klogere på hvilke maskiner der er bedst. Prisniveauet på de forskellige saftpressere kan i dag sammenlignes med prisen for en kaffemaskine, alt afhængigt af hvilken ydeevne og hvilket krav til mærke forbrugeren har.